Çiğköfte Bayilik Sistemi

Çiğköfte Bayilik Nedir

Bayilik, bir sistem ve markanın imtiyaz hakkı sahibinin, belirli süre, koşul ve sınırlar içinde, işin yönetim ve organizasyonuna ilişkin sürekli disiplin ve destek sağlayarak, belirli bir bedel karşılığında, bağımsız yatırımcılara sistem ve markasını kullandırmasına dayanan, uzun vadeli ve sürekli bir iş ilişkisidir.

Çiğköfte Nedir

Çiğ köfte; bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, pişirilmeden tüketilen, Şanlıurfa yöresine ait bir yiyecektir. Şanlıurfa'nın dışında Adana, Adıyaman, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin, Elazığ, Malatya gibi illerde de yöresel farklılıklar gösterebilen çiğ köfteler yapılır. Genellikle ince ve uzun (sıkma) köfte parçaları şeklinde ve marul yaprağı ile servis edilir. Şanlıurfa'da açık ekmek, bazı yörelerde de lavaş ekmeği ile tüketilir.

Çiğ köfte, muhteviyatındaki bulgurun şişme özelliğinden dolayı bekletilmeden, tazeyken yenmesi gereken bir besindir. Çiğ et nedeniyle oluşabilecek -başta tenyazis olmak üzere çeşitli hastalıklar nedeniyle etsiz çiğ köfte çeşitleri de üretilmeye başlanmıştır. Bu tür çiğ köftede çeşitli sos ve baharatlarla etli çiğ köfte görüntüsü ve lezzeti taklit edilir. Türkiye'de Sağlık Bakanlığı kararıyla etli çiğ köftenin satışı yasaklanmıştır.

Çiğköfte Tarihçe

Çiğ köfte, esmer bulgur, et, soğan, salça, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulmasıyla elde edilen; adından da anlaşıldığı gibi pişirilmeden hazırlanan bir yiyecektir.

Ortaya çıktığı yer Şanlı Urfadır fakat Adana, Gazi Antep, Diyarbakır, Maraş, Elazığ ve Mardin gibi birçok doğu ve güneydoğu ilimizde de yöresel lezzetler arasında baş sırayı almıştır.

Çiğ köftenin Tarihçesi;
Çiğ köftenin ortaya çıkşı ise Hz.İbrahim peygamber dönemine dayanmaktadır. Rivayete göre Nemrut, Hz İbrahim’i yakmak için çok büyük bir ateş yaktırır. Bu ateş o kadar büyüktür ki; Hz. İbraim bu ateşten kurtulsa da, bu ateşin büyüklüğü ve dehşeti yöre halkını derinden etkiler ve o günden sonra hiç kimse ateş yakmaya cesaret edemez. İşte herkesin ateş yakmaktan korktuğu bu dönemde, insanlar herşeyi çiğ yer. Lakin eti çiğ yemek mümkün değildir, bunun üzerine insanlar eti biber gibi baharatlarla yoğurmaya başlarlar, etin baharatlarla yoğurulması onun ağırlığını alıp eti yumşatmaktadır. İlk başlarda sadece et ve biber karışımı olan bu yiyeceğe zamanla bulgur, yeşillikler ve diğer baharatlar eklenir ve Çiğ köfte meydana gelmiş olur.

Gelelim çiğ köftenin yapılışına;
Çiğ köfte, bu amaçla üretilmiş özel tepsilerde yoğurulur. Çiğ köftenin hammaddesi bulgurdur, ilk olarak bulgur ve baharatlar iyice birbirine geçene kadar yoğurulur. Ardından ince ince doğranılmış yeşillikler ilave edilir. Daha sonra karışıma çok küçük şekilde doğranmış, sinirsiz et eklenir ve uzun uzun yoğurulur. Çiğ köfteyi yoğurma işi çok zahmetli olduğu ve bilek gücü gerektirdiği için genellikle çiğ köfte erkekler tarafından yapılır.

Tabi günümüzde çiğ köfteyi fabrikalar da üretip satan birçok çiğ köfte imalatçısı da vardır. Bu fabrikalarda çiğ köfte el değmeden modern makinelerle üretilmektedir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı, et ile yapılan çiğ köftenin satışını yasaklamıştır. Çiğ köfte, genellikle avuç içinde sıkılıp ince uzun bir şekil verilerek marul ile birlikte servis edilir, fakat bazı bölgelerde lavaşa sarılarak da servis edildiği görülür. Şalgam yada ayran ile birlikte tüketilir.

Çiğköfte Bayilik Alırken Nelere dikkat edilmeli

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki bu bayilik veya franchising alırken dikkat etmeniz gereken en önemli konu bu işi yapmak isteyip istemediğinizdir.Franchising alma konusunda tam kararlı olmadan bu sektöre girmenizi tavsiye etmiyoruz. Bunun nedeni ise,yapılan yahut yapılması beklenen işe girerken sermaye verip daha sonra tüm sorumluluk üstümden kalktı hissiyatıdır. Aslında sermayeyi vermeniz bir görev bitişinin değil,yoğun bir çabanın başlayacağının göstergesidir.

Eğer siz de “Sermayeyi verdim.Gelsin paralar ! ” diye düşünenlerdenseniz yazının devamını okumanıza gerek yok çünkü sizin için bu işin sonu yüksek ihtimalle hüsran bitecektir..

Gelelim asıl konumuza,eğer bu konuda gerçekte kararlı ve sabit iseniz,bizde size bu tür işlere girerken dikkat etmeniz gereken noklarıı anlatalım.

Çiğköfte bayilik Firma Yeterliliği

Franchise veren firmanın işinizin operasyonel ve lojistik olarak yapabilecek yeterlilikte olup olmadığını iyi değerlendirin yani,franchise aldığınız firmanın siz müşterilerinize satış yaparken gerekli altyapı ve operasyonel desteği sağlayabilecek büyüklükte olduğuna dikkat edin..Eğer bunu sağlayamayacak bir firmadan franchising alırsanız;süreçlerde ve hizmetinizde aksama olabilir ve bu sizin için prestij kaybına neden olabilir.

Çiğköfte bayilik Ürün / Hizmet / Lojistik

Bu konuda dikkat etmeniz gereken şey ise;eğer tedarikli şekilde çalışıyorsanız firmanın size bu mal ve hizmetleri ulaştırırken kullandığı teknolojik altyapıya ve sürecin kesintisiz olarak ilerleyebileceğine kanaat getirin.Aksi takdirde; mal ve hizmetleriniz elinize ulaşamayacağından sizin de müşterilerinizle buluşturmanız olanaksız olacaktır.

Çiğköfte bayilik Yetkiler ve Yetki Karmaşası

Bu konuda yetkilerinizin hak ve sorumluluklarınızın sözleşmenizde açıkça belirtilmesine dikkat edin.Sermayeyi verip franchise’i açtıktan sonra bazı şeylere yetkinizin olmadığını görerek şaşırmayın ve bunun işinizi ve sizi kötü etkilemesine izin vermeyin.

Çiğköfte bayilik Finansal Yeterlilik

Franchise alacağınız şirketin finansal geçmişini ve yeterliliğini incelemeden sözleşmeye imza atmayın.Özellikle daha yeni tanınmakta olan bir firma ise başınıza çeşitli şeylerin gelebilmesi ihtimal dahilinde..

Çiğköfte bayilik Bayilik Sözleşmesi

Çiğköfte Bayilik sözleşmesi imzalamadan önce detaylı bir şekilde okuyun ve eğer yazmıyorsa yetki,hak ve sorumlulukları eklettirin.Bu çeşitli bir ticari işlem olduğundan bayilik veren firmaya muhtaç olmadığınızı ve bile bile boynunuza ip geçirmenizin gereği olmadığını bilmeniz en önemli maddeler arasında..

Açık çek veya benzeri senetler altına girmeyiniz.Bununla alakalı olarak bilmeniz gereken en önemli şey ise iki tarafında sorumluluk ve yetki tanımlarının iyi şekilde tanımlanmasının gerekliğidir..

İki tarafında sorumluluklarını yerine getirmemesi halinde doğacak olan cezai maddeleri iyi okuyun ve anlayın ve bu cezai maddelerin ortaya çıkması durumunda bu çözümsüzlüğün hangi mahkemelerin çözeceğini belirtin..

Son olarak Çiğköfte bayilik konusunu özetlemek gerekirse,franchise almak sizin bir firmaya koşulsuz şartsız bağlanmanız anlamına gelmez. Franchise almak bir ticari faaliyettir ve bu faaliyeti gerçekleştirirken de ticaretin önemli kuralı olan ” çift taraflı mutlak fayda” prensibi göz önünde olmalıdır.